неделя, 24 май 2015 г.

Голям еклер с ванилов крем, ягоди и банани




Продукти:

За тестото: 

125 мл. вода
125 мл. прясно мляко
100 г. краве масло
150 г.брашно
1 с. л. захар
1 щипка сол
1 пакетче ванилена захар
3 големи яйца

 За крема:

1 пакет пудинг ванилия без варене на д-р Йоткер
300 мл. студено прясно мляко
150 г. сладкарска сметана, разбита на твърди връхчета
1 голям банан, нарязан на шайби
400 г. ягоди, нарязани на шайби

пудра захар за поръсване
накълцан суров шамфъстък за декорация

За тестото водата и млякото се слагат в тенджера, добавят се нарязаното на кубчета масло, захарта и солта. Загряват се, докато сместа заври. Брашното се сипва наведнъж и се бърка енергично около 1 минута. 


Охладената топка се прехвърля в купа и към нея се добавят едно по едно яйцата, като след всяко добавяне се разбърква добре с миксер(с бъркалките за тесто), докато яйцето се поеме напълно и сместа стане хомогенна. Така се процедира и с останалите яйца.
Получава се гладко и лъскаво тесто.


Тавата на фурната се застила с хартия за печене. С помощта на лъжица се сипва от тестото, като се оформя венец с диаметър 24-26 см. Тестото се заглажда с помощта на вилица.


Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна 15 минути, след което температурата  се намалява на 170 градуса и печенето продължава още 30-35 минути или докато венецът стане твърд и хрупкав отвън. Изпеченият еклер веднага се изважда от фурната, за да не спадне и се оставя да изстине.
Кремът на Йоткер се приготвя както е указано на опаковката, но с 300 мл. прясно мляко. Към него се добавя битата сметана и се разбърква внимателно с шпатула.
Охладеният еклер се разрязва на две по хоризонтал с помощта на назъбен нож. Долната част се поставя в подходяща чиния и се намазва с крема, като се разстила добре. Върху него се подреждат нарязаните на шайби ягоди и банани и


се захлюпват с горната част на еклера.
Отгоре се поръсва с пудра захар. Сладкишът се поднася добре охладен, гарниран с накълцан суров шамфъстък.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...