четвъртък, 7 май 2015 г.

Картофени гнезда с пилешко филе и гъби


Продукти за 4 броя:

За картофеното пюре:

800 г. картофи
40 мл. прясно мляко
30 г. краве масло
1 жълтък
сол  на вкус


За плънката:

500 г. пилешко бонфиле
1 малка глава кромид лук
1/2 зелена чушка Сиврия
2 цели небелени скилидки чесън, леко пресовани
50 мл. олио
150 г. нарязани мариновани гъби
1 с. л. пшенично нишесте
50 мл. бяло вино
50 мл. сметана за готвене
сол и черен пипер на вкус
1/3 ч. л. къри

4 големи шайби пушен кашкавал или 80 г. настърган кашкавал

Картофите се обелват, нарязват се на половинки и се сваряват. Отцеждат се и още горещи се пресоват. Добавят се маслото, прясното мляко, жълтъка и солта и всичко се разбърква добре. Получава се по-гъсто пюре.

Пилешкото бонфиле се нарязва на малки кубчета, подправя се със сол, черен пипер и къри и се овалва в пшеничното нишесте. 

В тиган се сгорещява олиото. Добавя се леко пресованият чесън, запържва се до покафеняване и се изважда. В овкусената мазнина се изпържва месото до златисто и се изважда в чиния. В същата мазнина се задушават лука и зелената чушка. Прибавя се виното, бърка се около минута и се добавят отцедените гъби. След 2-3 минути варене, месото се връща в тигана. Ястието се залива със сметаната и се разбърква добре. Оставя се да се охлади.

През това време се оформят гнездата. В покрита с хартия за печене тава с помощта на пош или шприц се оформят гнезда от пюрето. Напълват се с плънката и се покриват с кашкавала.


Изпичат се непосредствено преди сервиране в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.


























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...