неделя, 15 март 2015 г.

Боровинков пай























Продукти за тестото:

300 г. брашно,
200 г. масло,
50 г. захар,
кората на ½ лимон,
2 ч. л. лимонов сок,
щипка сол,
¼ ч. ч. ледена вода.

За пълнежа:

500 г. черни боровинки,
150 г. захар,
3 с. л. пшенично нишесте,
½ ч. л канела,
ванилия на вкус.

Смесваме брашното със солта и захарта. Нарязваме маслото на кубчета и  го омесваме с ръце до получаване на едри тестени трохи. Сипваме ледената вода и лимоновият сок и замесваме  меко и еластично тесто, което  оставяме да отлежи  покрито 15-20 минути в хладилник, докато приготвяме плънката.
Сипваме боровинките в тенджерка, заливаме с малко вода, добавяме половината от захарта и загряваме до кипване.
Разтваряме нишестето в малко вода и го сипваме към боровинките. Разбъркваме и отново загряваме до кипване. Варим 1-2 минути до сгъстяване, на тих огън. Сваляме тенджерата от огъня и разбъркваме с останалата захар и канела.
Разделяме охладеното тесто на по-голяма топка-около 2/3 от него и на по-малка - 1/3. Голямата топка разточваме на кора и я разстиламе във форма за пай. Върху тестото сипваме пълнежа. От по-малката топка правим решетка върху пая. Печем във фурна при 200 градуса 30-40 минути или до готовност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Чийзкейк с Ferrero Rocher и Nutella Продукти за форма с диаметър 22-23 см.:   За бисквитената основа:   300 г. бисквити 150 г. р...