сряда, 11 март 2015 г.

Торта „Дъга”




Продукти за тестото:

250 г. краве масло
380 г. захар
280 г. брашно
4 яйца
250 мл. прясно мляко
100 г. смлени бадеми
4 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 ампула лимонова есенция
4 течни сладкарски бои (на д-р Йоткер)

За крема:

300 г. захар + 190 мл. вода
4 белтъка
500 г. краве масло
200 г. бял шоколад

Приготвяне на тестото:

Маслото и захарта се разбиват добре с миксер. Яйцата се добавят едно по едно при непрекъснато биене. Прибавя се лимонената есенция и солта. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към яйчената смес. Добавят се бадемите и прясното мляко. Разбърква се до еднородност. Сместа се разделя на 6 равни части и всяка се оцветява. Цветовете са червено, синьо, зелено, жълто, лилаво (червено + синьо), оранжево (червено + жълто). 
Блатовете се пекат поотделно за по 20 минути при температура 150-160 градуса с вентилатор в тортена форма с диаметър 22 см. Формата трябва да е застлана с хартия за печене.

Приготвяне на крема:

Захарта и водата се варят на умерен огън до получаване на сироп с консистенция на глюкозен. Белтъците се разбиват на пяна и към тях на тънка струйка се налива сиропът, при постоянно бъркане на висока скорост на миксера. Към белтъците на порции се добавя маслото (на стайна температура) и разтопеният на водна баня шоколад. 

Сглобяване на тортата:

В тортена чиния се поставя ринга от тортената форма, в която сме пекли блатовете. Първо се слага лилавия блат и се намазва с част от крема. След това се подреждат и останалите блатове като последователността на цветовете е: синьо, зелено, жълто, оранжево и накрая червено. Всеки се намазва с крем, като се запазва от него и за измазване на тортата. 

Украсява се по желание, но най-добре е да използвате изключително семпла украса, за да има момент на изненада след разрязване на тортата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...