събота, 28 март 2015 г.

 Чийзкейк с ягоди







Продукти:

За основата:

300 г. бели ронливи бисквити
150 г. течно краве масло

За крема:

500 г. маскарпоне
200 мл. течна сметана
150 г. захар
20 г. желатин

За желето:
400 мл. сок от компот от ягоди 
 20 г. желатин на Йоткер 
 червена сладкарска боя -  на върха на ножа
 захар на вкус 


750 г. еднакви по големина пресни ягоди

Бита сметана за измазване на борда на чийзкейка и филирани бадеми за паниране

Стръкчета свежа мента за гарниране


За основата бисквитите се смилат в блендер и се смесват с течното масло. Разбъркват се добре до получаването на влажни трохи. Тортена форма със свалящ се борд и диаметър 24 см. се застила с хартия за печене. В нея се сипва бисквитената смес, притиска се добре, докато се получи стабилна основа. Оставя се в хладилника за 30 минути, докато се приготвя крема.

Сметаната се разбива със захарта. Прибавя се маскарпонето и се разбива с миксер. Добавя се разтопеният на водна баня желатин и крема се разбърква добре. Изсипва се върху бисквитената подложка, заглажда се и се оставя в хладилника да стегне. 

За желето желатина се накисва в 100 мл. студена вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня без да завира и се прибавя към сокът от компот.  Добавя се захар ако е нужно и червена сладкарска боя до получаване на желания цвят. Разбърква се.
Течното желе се прибира  в хладилника, докато започне леко да желира.

През това време се  подреждат целите ягоди върху крема и се  заливат с полустегналия желатин.
Чийзкейка се оставя няколко часа в хладилника да стегне добре.
След това се  освобождава  от ринга, измазва се с бита сметана и се облепя с филирани бадеми. Гарнира се със стръкчета свежа мента.




  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...