неделя, 15 март 2015 г.


Шоколадова торта с млечно-прасковено желе











Продукти:

 За основата:

3 яйца
150 г. захар
3 с. л. какао
100 г. брашно
1 пакетче бакпулвер (10г.)

Продукти за прасковеното желе:

400 мл.сок от компот от праскови,
20 г. желатин,
жълта сладкарска боя

Продукти за млечното желе:

400 мл. прясно мляко,
100 г.захар,
20 г. желатин,
2 пакетчета ванилена захар

500 г. праскови от компот (пасирани)


Първо приготвяме желето от праскови - 20 г. желатин накисваме в 200 мл. студена вода до набъбване. Стапяме го на водна баня. Смесваме го със сока от компота от праскови и добавяме жълта боя до получаване на лимонено жълт цвят. Изсипваме течността във  форма с диаметър 26 см. предварително покрита със свежо фолио. Поставяме в хладилник докато напълно желира. За основата разбиваме яйцата със захарта, прибавяме какаото и разбиваме (с миксер). Прибавяме брашното и бакпулвера и разбъркваме с шпатула. Сипваме тестото в покрита с хартия за печене форма с диаметър 26 см. Печем на 180 градуса 15-20 мин. Охладения блат се разрязва хоризонтално на 2 части. Едната част се поставя в тортена чиния и се стяга с ринг. Върху нея изливаме пасираните праскови и заглаждаме. Поставяме втория блат.
За млечното желе разтваряме 20 г. желатин в 200 мл. студена вода и изчакваме да набъбне. Стапяме на водна баня и прибавяме млякото и ванилията.
Готовото желе от праскови нарязваме на кубчета и поставяме върху блата. Изсипваме тънък слой от млечното желе и поставяме в хладилник за 20-30 минути. Изливаме останалото количество млечно желе и оставяме да желира напълно. 


1 коментар:

  1. Здравей! А дали може да се направи по друг начин - първо да се слепят двата блата с пюрираните кайсии, да се стегнат в ринг, отгоре да се залее с прасковеното желе и като стегне да се полее и с млечното. Тоест да станат два пласта различно желе?

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...